Brabant Water
Een campagne om Brabant te stimuleren om water te besparen.
Brabant Water
Momenteel wordt in Nederland een overmatig waterverbruik waargenomen, waardoor we binnen afzienbare tijd de grenzen van onze voorraad schoon water zullen bereiken. Het risico bestaat dat we hierdoor de beschikbaarheid van schoon drinkwater voor toekomstige generaties in gevaar brengen. In reactie op deze situatie heeft Brabant Water de opdracht gegeven om in Noord-Brabant binnen slechts één jaar een aanzienlijke waterbesparing van 20% te realiseren. Deze doelstelling dient te worden bereikt door middel van de ontwikkeling van een interactief product dat mensen stimuleert om bewuster met water om te gaan.
Aanpak
Deze opdracht heb ik aangepakt volgens de Double Diamond methode. Een gestructureerde benadering waarbij in eerste instantie diepgaand begrip wordt verworven van het probleem. Dit omvat een brede oriëntatie op de verschillende factoren, gevolgen en onderliggende problemen die verband houden met het huidige waterverbruik. Door deze informatie te filteren, wordt een specifieke vraagstelling geformuleerd die het kernprobleem identificeert dat aangepakt moet worden. Vanuit deze geformuleerde vraag wordt vervolgens een reeks ideeën ontwikkeld, waarbij de iteratieve aard van het proces de mogelijkheid biedt om diverse invalshoeken te verkennen. Uiteindelijk leidt dit tot de formulering van een definitieve oplossing die effectief inspeelt op de gestelde doelen.
Vraagstelling
Het probleem van het momenteel hoge waterverbruik wordt niet veroorzaakt door gebrek aan wilskracht, maar door gebrek aan kennis met betrekking tot het probleem & hoeveel er bespaard moet worden.
BrabantWater bevindt zich in een lastige situatie:
- Water is goedkoop, dus besparen levert weinig financieel voordeel op;
- BrabantWater is een nonprofit organisatie;
- BrabantWater is een (semi-)overheidsorganisatie, met de bijbehorende verplichtingen waar zij aan moeten voldoen;
- Weinig contact met de gebruikers;
- Voor het besparen van 20%, moeten mensen hun gebruikspatroon drastisch aanpassen.
3 concepten om het probleem toch op te lossen:
- Hoeveel kost water – Inzicht (Een app voor inzicht in het water verbruik)
- Waterbesparende tips – Informeren (Een app waar gebruikers tips krijgen over hoe ze water kunnen besparen en kunnen delen met anderen wat ze doen)
- Gemeente competitie – Gamification (Een wedstrijd tussen gemeentes: wie kan het meest besparen?)(Gebaseerd op Tegelwippen en de strijd met carnaval tussen gemeentes)
Idee
Hoe kan ik een campagne maken, waardoor mensen plezier krijgen in het besparen van water, hierbij rekening houdend met de eerder genoemde punten (nauwelijks compensatie mogelijk, volledige verandering van menselijke gebruikspatroon en nauwelijks contact met klant). Uit eerder onderzoek is gebleken dat Brabanders een saamhorigheidsgevoel hebben. Ondanks dat we niet allemaal gelijk zijn, op een feestje of evenement zijn we elkaars beste vrienden. We zijn graag samen en helpen elkaar waar nodig. Wat als we dit gevoel om kunnen zetten in een competitie, waarin gemeentes tegen elkaar strijden?
Omdat BrabantWater een overheidsorganisatie is met bijbehorende verplichtingen, werd een extern bedrijf opgericht om de campagne uit te voeren. Daarnaast moest de campagne een energiek, vrolijk en aansprekend gevoel geven, passend bij de Brabanders & hun saamhorigheid. Hierdoor ontstond:
De naam OnsWater is ontstaan uit de typische Brabantse woorden “Ons pa & ons ma”. Net zoals wij trots zijn op onze ouders, zijn we ook trots op ons water. Het water in Brabant staat bekend als een van de beste ter wereld.
Het kleurgebruik komt voort uit diverse iteraties, maar stamt af van de rode kleur uit de brabantse vlag, met het blauw van water. Samen een perfecte combinatie die er uit spat op een poster.
Naast de ontwikkeling van de huisstijl van het bedrijf, heb ik een bijbehorend mediaproduct gemaakt: een poster.
Iteratie 1
De eerste poster, bedoeld om op een opvallende locatie, bijvoorbeeld een station, te hangen. De grote QR code & winnen trekken aandacht.
Iteratie 8
De poster trekt niet genoeg aandacht. Waar is het blauw van het water en waar is het logo? Dit is aangepast in deze nieuwere iteraties.
Iteratie 10
Door het beste van vorige iteraties bij elkaar te koppelen, krijg je dit. Een poster die het Brabantse combineert, met de kleuren van het water en de opvallende roze tekst. Het besparen en battelen komt ook duidelijk terug in de tekst.
Iteratie 15
De definitieve poster. De iteratie is verder ontwikkeld op de oudere iteraties, gecombineerd met het vloeiende (en niet het statische) van water. De poster heeft bekende achtergronden door het gebruik van lokale beelden en maakt gebruik van opvallende roze teksten. Een duidelijke QR code, maar ook genoeg ruimte voor beelden.
Onderzoek
Enkele cijfers
- In 2020 waren huishoudens verantwoordelijk voor 74% van het totale
drinkwatergebruik in Nederland
- 70% is zich bewust van een tekort aan drinkwater
- 90% is bereid om bewuster met water om te gaan
Veld en bureau onderzoek
Vrijwel niemand realiseert zich dat er echt moet worden bespaard. Mensen weten wel dat drinkwater schaars is, maar niet dat er op korte termijn al een probleem ontstaat. De doelgroep (in eerste instantie alle Brabanders) moet bewust gemaakt worden van het daadwerkelijke probleem en de noodzaak van het besparen.
Enkele deelvragen
- Is gamification een mogelijk middel om dit doel te bereiken?
- Waarom zijn de mensen wel bereid om bewuster met water om te gaan, maar gaan ze niet over tot actie?
- Zijn Brabanders inderdaad een saamhorig volk?